Észak-Korea Történelme

Észak-Korea Történelme - Ebben a rovatban rövid összefoglalót olvashat a KNDK és a Koreai-félsziget történelméről. Kérjük vegye figyelembe, hogy a történelmi tényekkel kapcsolatban több nézőpont létezhet és ezt tiszteletben kell tartani. Javasoljuk, hogy észak-koreai utazása során tartózkodjon a szenzitiv témák említésétől, mint politika, vagy Észak-Korea történelme.

Ha többet szeretne megtudni észak-koreai utazásra vonatkozó hasznos tudnivalókról, kérjük kattintson a Gyakori kérdések rovatunkra.

Kérjük kattintson a koreai történelem bármely időszakára, amennyiben többet szeretne megtudni róla:

koreai Prehisory

Őskor - tények bizonyítják, hogy már a kezdetektől létezett ember a Korai-félszigeten

Tangun sír Kojoson Legkorábbi államok - emlékek a Koreai-félsziget legelső államairól. Tangun sir a Kojoson dinasztiából (Észak-Koreában)

A 3 királyság Korea

A Három - Királyság Kora (ie. 37- 676) – Kogurjo, Pekcse és Szilla, a Három Királyság néven ismeretes. Regnálásuk váltakozott a félszigeten az évek során.

Korea Három Egyesült Királyság

Egyesült Három Királyság (676 - 936) - avagy Egyesült Szilla Királyság. A kinai Tang dinasztia segítségével elfoglalta a másik két királyságot, majd kényszerítette őket, hogy harcoljanak a kínaiak ellen, akiktől korábban segítséget kapott.

Korjo

Korjo Dinasztia (936 - 1392) - Egy erős, centralizált királyság, amely külföldön is hírnévre tett szert, Korea neve is innen származik. A buddhizmus a Korjo dinasztia idején terjedt el.

Csoszon Dinasztia

Csoszon Dinasztia (1392-1910) - Yi Seonggye generális (később Taejo Király)  - akit eredetileg harcba küldtek a kínai Ming dinsztia ellen  - vezette államcsiny után új dinasztiát alapított. Később Japánnal, Franciaországgal és az Egyesült Államokkal is összetűzésbe került.

Japán megszállás Korea

Japán Kolónia (1910-1945) - 5 évvel azután, hogy Oroszország 1905-ben elvesztette a japánok elleni háborút, Korea Japán fennhatóság alá került. A koreaiak számára borzalmas időszak volt ez, rabszolgaság, éhinség, és az , hogy a   japánok kísérletet tettek arra, hogy teljesen eltöröljék a koreai kultúrát.

Korea Felszabadulása

Észak-Korea történelme: Korea Felszabadulása (1945) - A II. világháború befejeztével, Korea függetlenedett a japánoktól. Nemzetközi segítéggel koreai gerilla harcosok állomásoznak a kínai-koreai határon.

A Koreai Háború A Koreai Háború (1950-1953) - szörnyű tragédia, amely 3 milió ember életét követelte. A II. világháború után a szovjet és amerikai erők a 38. szélességi fok vonalán megszállási zónákra osztották a félszigetet.

Kim Il Sung és Kim Jong Il
A háború következményei, és az azt követő évek - a háború során, mind Észak-Korea, mind Dél-Korea elpusztult, így a háborút követő években óriási erőfeszítéseket tettek, hogy újra felépítsék önmagukat. Ebben a rovatban a Koreai háborút követő évekről olvashat, kiemelve Észak-Korea történetét, és a Kim Ir Szen elnök személye iránti kultuszt, amely ezekben az években alakult ki, és a mai napig tart.
Észak-Korea nyilvános bemutató

Az 1980-’90-es évek - két évtized, amelyben a KNDK láthatta, két fő szövetségese miként változtat politikát Észak-Korával szemben; Kim Ir Szen elnök halála, Kim Dzsongil elnök hatalomra kerülése. Az ország maga is látta mi is az a ’nehéz március’.

Dél-Korea Észak-Korea látogatás

Észak-Korea történelme: 2000-es évek - az az évtized, amelyben először dél-koreai vezető Észak-Koreába látogat.

 

Amennyiben szeretne elnavigálni Észak-Korea történelme rovatunról, és szeretne többet megtudni az egyedi és feszült helyzetről a ‘USS Pueblo krizis’-ről, akkor kérjük kattintson  USS Pueblo rovatunkra.

 

 

z-extra-nav-history.shtml