Utazás Észak-Korea - Gyakori Kérdések (GYIK)

Utazás Észak-Korea - Egy észak-koreai utazás nem nevezhető egy átlagos turista célpontnak ,és a KNDK sem egy átlagos ország. Reklámtáblák nélküli utak, óriási portrék az egész országban a ‘nagy vezetők’-ről , a szinte mindenhol jelenlévő politikai transzparensek és szlogenek, a környezetszennyezés hiánya és még sok más dolog, amely Észak-Koreát egyedivé és hihetetlenül érdekes hellyé varázsolja.

1. Biztonságos Észak-Koreába (KNDK) utazni?

Igen. A KNDK feltehetően a világ egyik legbiztonságosabb országa a turisták számára, hiszen itt az egyik legalacsonyabb a bűnözés aránya.

2. Voinko matkustaa yksin Pohjois-Koreassa?

Matkustaminen yksinaan Pohjois-Koreassa on kielletty. Privaatti matkoja voidaan jarjestaa, mutta oppaat tulevat olemaan aina mukanasi. Kuljeskelu kaduilla yksikseen ei ole sallittua.

3. Elvegyülhetek helyiekkel?

Ha nem beszél koreaiul, akkor ezt meglehetősen nehéz megoldani, de utazása során lesz lehetősége arra, hogy helyiekkel találkozzon, különösen a rendezvényeken. A koreaiak többnyire nem beszélnek angolul. A nevezetességek megtekintésekor helyi lakosokkal fog találkozni, és az idegenvezetőt is arra bíztatjuk, hogy találjon lehetőséget arra, hogy Ön a helyiekkel kommunikálhasson. Bár, azt javasoljuk, hogy sem nekik, sem az idegenvezetőnek ne tegyenek fel, őket érzékenyen érintő kérdéseket.

4. Bárhol lehet fényképezni? Annyi képet készíthetek, amennyit csak szeretnék?

Az idegenvezetője figyelmeztetni fogja, hol nem szabad fényképezni. Ez főleg meghatározott helyeken lesz így, a demilitarizált övezetben és a Phenjan-Peking közötti vonatúton. Kérjük tartsa tiszteletben az idegenvezető kérését, és ahol nem szabad, ott ne készítsen fényképeket. Az Ön által készített képeket nagy valószínűséggel az ország elhagyásakor ellenőrizni fogják, és ezzel az idegenvezetőjét hozhatja nehéz helyzetbe, ha kiderül, hogy nem engedélyezett helyeken fotózott.

5. Milyen pénznemet használnak a KNDK-ban?

A helyi pénznem a koreai won, bár turistaként eurót, kínai jüent és amerikai dollárt is lehet használni. Kérjük hozzon magával valamennyi váltópénzt.

6. Drága a KNDK?

Az Ön utazási költsége tartalmaz minden Észak-Koreában felmerülő költséget. Látni fogja azonban, hogy rengeteg egyéb dolog is kapható pl. helyi termékek, könyvek, cd-k, ajándéktárgyak, stb.,amelynek ára nem annyira alacsony, de mindenképpen alacsonyabb, mint hasonló ajándéktárgyaké nyugaton.

7. Nyugati média fogható a KNDK-ban?

A hotelszobákban elérhetőek nyugati csatornák, többek között a BBC International is, de a helyi észak-koreai csatornák is foghatók.

8. Telefonálhatok külföldre?

Bár mobiltelefonját nem használhatja az országban, a szállodából kezdeményezhet külföldi telefonhívást.

9. Adhatok borravalót az idegenvezetőnek és a sofőrnek?

Az idegenvezető és a sofőr örömmel elfogad valamilyen hazai szuvenirt. Ha ajándékozni szeretne, a férfiak általában dohánytermékeknek, a nők szépítkezési terméknek örülnek a legjobban.Ilyen termékek a szállodában is beszerezhetőek. Amennyiben csoporttal utazik várhatóan 25 euró körüli értékben számoljon a borravalóval.

Kérjük kattintson ide, ha el az Utazás Észak-Korea - GYIK rovatunkról el szeretne navigálni Korea történelmére.

 

z-extra-default-nav-faq.shtml